Popkorn

Popkorn

Dyrk dine egne popkorn – af korn købt i supermarkedet.

Du behøver ikke handle i en specialbutik for at købe majskorn, der er egnet til at lave popkorn af. I denne artikel viser jeg, hvor nemt det er at få en plate ud af majskorn fra et supermarked og senere vil jeg opdatere med en tørre-guide, så der også kan blive plantet majs til popkorn til næste år.

Sort: Blå majskorn, butterfly popcorn
Udbytte: Hvert majskorn, der bliver til en plante, giver 3 til 5 kobler

Blå Majskorn
Blå Majskorn fra Urtekram

Fremgangsmåder

Der er to fremgangsmåder at få majskorene til at spirer på.

Fremgangsmåde 1:

Den første er at gøre et stykke køkkenpapir fugtigt og derefter pakke majskorene ind i det fugtige køkkenpapir. Kom derefter lidt mere vand på køkkenpapiret og kom det i en plastikpose. Husk at der skal være god plads mellem hvert majskorn, da de ellers vil vokse sammen.

Placer plastikposen et lunt og mørkt sted, eks. ovenpå vandrøret med varmt vand under håndvasken.

Lad pakken majskornene stå i en uge og pak dem herefter ud.

Plant majsplanterne i hver deres potte, minimum 8 cm. høj. Vand potterne godt og kom en plastikpose henover, så de ikke udtørre. Brug pinde eller lignende, til at holde plastikposerne oppe. Selv genbruger jeg resterne fra nogle gamle plastikstrips, som jeg bøjer fra den ene til den anden side. Stil dem et solrigt sted, hvor det ikke bliver koldt om natten, eks. i en vindueskarm. Efter en uge kan du fjerne “drivhuset” og lade planterne gro, til de kan blive plantet ud i haven.

Når planterne har tre blade og at jorden udenfor er minimum 10 grader varm, kan du plante majsplanterne ud i haven.

 

Fremgangsmåde 2:

For hvert majskorn du ønsker at plante, skal du bruge en potte på min. 8 cm. Du kan komme flere majskorn i samme potter, ved større potter, men det gør udplantning mere besværlig.

Fyld potten halvt med jord og kom et majskorn i. Fyld derefter potten med jord. Vand potterne godt og kom en plastikpose henover, så de ikke udtørre. Brug pinde eller lignende, til at holde plastikposerne oppe. Selv genbruger jeg resterne fra nogle gamle plastikstrips, som jeg bøjer fra den ene til den anden side.

Stil potterne et varmt sted, evt. i en vindueskarm med en masse sollys. Majskornene skal have 25 graders varme, for at begynde at spirer.

Efter ca. en uge, vil de første spirer begynde at vise sig. Lad dem blive i deres lille “drivhus” i yderligere en uge. Når majsplanterne har tre blade og jorden udenfor er 10 grader, er det sikkert at plante dem ud i haven. Indtil da kan de vokse indendørs, med eller uden deres drivhus.

Udplantning

Plant majsplanterne med ca. 50 cm. mellemrum. Det er godt at samle dem, så de kan hjælpe med at bestøve hinanden. Hanblomsterne er øverst og hunblomsterne nederest, en enkelt plante kan derfor godt bestøve sig selv. Men jo flere planter du samler i samme område, jo større chance er der for bestøvning. Bestøvningen er nødvendig for at få blomster, der bliver i majskolber.

Høst

Majskobler med majs til popkorn har længere dyrkningsperiode end sukkermajs. Lad majsplanten tørre ud og pluk majskoblerne et par uger senere end ved sukkermajs.

Tørring

Fjern blade fra majskolberne og lad dem tørre ud i tre uger. Hæng dem op et tørt og lunt sted. Efter tre uger er det nemt at få de tørre korn af kolberne. Tag kornene af og lad kornene tørre i yderligere et par uger.

Opbevaring

Kom majskornene på glas og opbevar et tørt sted.

Lav et lille glas med majskorn til næste sæson.